Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Adaptacija prostora

Savet stručnjaka za stan od 45 kvadrata: spavaća soba sa mestom za bebu uz mogućnost proširenja

Autor Marija Micanovic
Autor Marija Micanovic

Stan od 45 kvadrata može da ima i dve sobe za spavanje i pritom bude udoban i funkcionalan. Naš stručnjak daje dva predloga mladom paru koji planira porodicu...

Izvor: Foto: Profimedia

Poštovana gospođo Petronijević,

Zamolila bih vas da mi pomognete da stan od 45 m2 učinim što funkcionalnijim. U njemu trenutno živimo suprug i ja, a planiramo i proširenje porodice. Zanima me da li postoji mogućnost da se od kupatila naprave kuhinja i kupatilo, pa da se dobije dnevna soba sa trpezarijom ili još jedna dečija soba.

Unapred zahvalna, Jelena Preradović, Novi Sad

PROČITAJTE JOŠ: Funkcionalna adaptacija: kako u jednosobnom stanu od 38 kvadrata namestiti dve udobne sobe

Software:Adobe Photoshop CS5.1 Macintosh Created: 2015:05:19 14:40:45
Izvor: Foto: Profimedia

Poštovani Preradovići,

Možete smanjiti kupatilo i u jednom delu napraviti manju kuhinju, a od sadašnje kuhinje i sobe dnevnu sobu sa trpezarijom. U tom slučaju imate i spavaću sobu sa prostorom za mogućim krevetom za bebu. Međutim, kada beba malo poraste, biće joj potrebna i odvojena soba, a prolazni dnevni boravak sa kuhinjom ipak nije rešenje za spavanje. Druga mogućnost je da od sadašnje kuhinje i sobe napravite dve manje spavaće sobe, koje se ne moraju ni pregraditi sve dok to nije potrebno.

PROČITAJTE JOŠ: Saveti arhitekte za uređenje malog stana: kako odvojiti dečiju sobu u stanu od 35 kvadrata

Izvor: Foto: Profimedia

Iako male, sa dobro projektovanim nameštajem mogu biti i udobne. Kupatilo i kuhinja bi se opet formirali i pregrađivanjem sadašnjeg kupatila. Novo kupatilo bi se proširilo i na deo sadašnje sobe i time postalo nešto komotnije. Trpezarija sa dnevnim boravkom naizgled je nešto manja, ali prozračnom pregradom i ovakvim pozicioniranjem omogućavate sagledavanje pune širine prostora, kao i vezu sa zidom na kome su prozori koji gledaju na terasu i kvalitetno osvetljavaju ceo prostor dnevne sobe, a naročito trpezariju i kuhinju. U vašoj varijanti bi bili deo hodnika. Ako je moguće, bilo bi lepo bar neki od tih prozora otvoriti da budu vrata ka terasi.

Izvor: Foto: Profimedia

Skicu i obe verzije prostora koje je predložio naš stručnjak možete videti u našoj FOTO GALERIJI!

Tekst: Olivera Petronijević,
vlasnica studija MSPRO za projektovanje,
dizajn i završne radove u građevinarstvu

Izvor: Lisa/Moj stan

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...