Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Adaptacija prostora

Da li se više isplati izgradnja zidane ili montažne kuće: evo koja građevina košta jeftinije i duže traje

Autor Teodora Andric
Autor Teodora Andric

Večito pitanje - montažna ili zidana kuća? Evo šta se više isplati u Srbiji...

Izvor: Foto: Shutterstock

Za one koji žele da se skuće često je velika dilema: zidani ili montažni objekat? Odluku ne može olakšati ni poslovica "vreme je novac" jer je montažni dom jeftiniji, a vlada uverenje da je cigla izdržljivija.

PROČITAJTE JOŠ: Montažna kuća kakvu još niste videli: evo kako se gradi kuća od drvenih cigala (VIDEO)

Možda su to nekome slatke muke, ali nije svejedno da li će nova kuća od 50 kvadrata za prosečnu četvoročlanu porodicu biti zidana ili montažna bez obzira na razlike u ceni.

- Montažna kuća je skoro duplo jeftinija od zidane, pošto košta 330 evra po kvadratu, dok se cena zidanog objekta kreće od 600 do 700 evra. To znači da je za gradnju montažne kuće od 50 kvadrata potrebno 16.500 evra, dok za podizanje zidanog doma treba 30.000 evra u najboljem slučaju. Takođe, za izgradnju montažnog objekta od 50 kvadrata dovoljno je 25 radnih dana, a za stambenu kuću najmanje tri meseca i to pod uslovom da je prizemna - ističe Vuk Popović iz firme "Javor inženjering".

Međutim, računicu za zidanu kuću imaju i oni sa polupraznim džepom.

- Nažalost, zbog nedovoljno novca mnogi se i dalje odlučuju da zidaju kuću. Tako oni prvo za 2.500 evra izgrade temelj pa onda skupljaju novac za zid, zatim za prvu ploču. Kod montažne kuće, s druge strane, to nije moguće. Vi morate odmah da postavite i prozore i fasadu kako ne bi propala od spoljašnjih uticaja - naglašava Popović.

Koliko košta montažna , a koliko zidana kuća u Srbiji? Pročitajte na sledećoj strani...

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...