Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srećni dom

5 razloga zašto su nam kuhinjski noževi tupi

Autor Spomenka Maric
Autor Spomenka Maric

Da li noževe perete u mašini za sudove? Da li ih držite pomešane sa ostalim priborom za jelo? Eto i odgovora zašto su vam novi noževi tako brzo otupeli...

Izvor: Foto: Profimedia

Kuhinjski noževi su osnovni alat u svakoj kuhinji i u njih se isplati uložiti noac. Jednom kupljeni vrhunski set može potrajati čitav vaš životni vek ali samo ukoliko ih održavate na pravilan način što mnogi zanemaruju. Donosimo 5 najčešćih greški koje uzrokuju trajna oštećenja kuhinjskih noževa.

Kuhinjske noževe peremo u mašini za sudove

Ciklus pranja otupljuje oštice noževa, u dodiru sa drugim posuđem nastaju ogrebotine i oštećenja. Noževe uvek nakon upotrebe operite ručno pod mlazom mlake vode, a mašinu za pranje sudova zaboravite kada je ovaj opribor u pitanju.

Sečemo namirnice na keramičkim, staklenim i metalnim površinama

Oštri rub noža troši se u dodiru sa ovim površinama i na njemu se stvaraju oštećenja. Površine koje noževi podnose su plastika i drvo.

Više: 6 grešaka koje pravimo pri pranju u mašini za sudove

Nepravilno oštrimo noževe

Nož koji koristite za sečenje  mesa zahteva češće brušenje, dok one koje koristite za seckanje povrća, voća treba brusiti povremeno. Brušenje prepustite profesionalcima i to se preporučuje jednom do dva puta godišnje.

Ne koristimo ih pravilno

Svaki nož ima drugačiji oblik i oštrinu pa im je primena različita. Većina ljudi se ne osvrće na uputstva za upotrebu pa noževe neadekvatno koriste čime ih otupljuju i uništavaju. Pre korišćenja seta kuhinjskih noževa, informišite se o njihovoj upotrebi čime ćete očuvati oštrinu duži period. 

Ne čuvamo ih na mestima predviđenim za to

Kuhinjske noževe treba čuvati u posebnim u drvenim kalupima, na magnetskim trakama ili zamotane u kuhinjskim krpama. Na ovaj način sprečavate njihova oštećenja koja se najčešće događaju u dodiru s drugim priborom.

Više: 5 najvećih grešaka koje skoro svi pravimo pri korišćenju frižidera

Još jedna greška koja noževe uništava je pogrešno korišćenje tupe i oštre strane noža. Tupu koristite kad sipate hrane s daske za sečenje u sud, a ne oštru stranu - tako je tupite. Oštra strana koristi se se samo za sečenje.

Izvor: Zadovoljna.hr

Tagovi

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...