Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srećni dom

KAKO SE RAČUNA KVADRATURA ZA KREČENJE: kako se uzima mera sobe i koliko majstor može da naplati za "ruke" kad vam kreči stan

Autor Ivana Martic
Autor Ivana Martic

Da biste izračunali troškove krečenja treba da znate da uzimate mere svih prostorija, kao i to da moleraj običnog zida i dekorativni rad imaju različite cene!

Izvor: Foto: Profimedia

Ako se ove sezone pripremate zakrečenje, za pravljenje finansijske konstrukcije od pomoći će vam biti saveti kako da obračunate cenu rada, kao i to kako se vrši kontrola.

Izvor: Foto: Profimedia

Izvršeni radovi se obračunavaju po 1m2 površine ili po komadu, mere se uzimaju na licu mesta.

Za radove koji se obračunavaju po komadu sa naznačenim dimenzijama, odstupanje do +/-5cm od jedne mere navedene u opisu ne uzima se u obzir. Za veća odstupanja (makar i jedne dimenzije) tolerancija se ne uzima u obzir i cena komada se menja procentualno u odnosu na promenu obrađene površine.

Radovi u prostorijama sa stepenastim ili kosim podom, sa neravnim kosim plafonom ili svodom (prostori stepeništa, dvorane i slično) i radovi u prostorijama višim od 4m obračunavaju se posebno.

Bočne površine podvlaka, greda i površine zidnih pojasa i ispada dodaju se kvadraturi plafona ako su obrađene u istoj tehnici. Kosi plafoni, podgledi stepenišnih krakova i slično - po m2 prema stvarnoj površini.

Visina zidova se meri od poda ili gornje ivice podnožja do gornje granice zida. Ako je podnožje izrađeno od drugog materijala ili izvedeno u drugoj tehnici bojenja, visini zidne površine iznad podnožja dodaje se 20% visine podnožja. Ukoliko je visina podnožja koje je izvedeno od drugog materijala manja od 25cm, onda se visina zida meri od poda do gornje granice zida.

Svodovi se obračunavaju po m2 i to se za visine temena svoda jednake 1/10 raspona svoda meri svetla vodoravna površina između zidova a za visine temena svoda iznad 1/10 raspona, meri se kao prostorija sa ravnim plafonom, s tim što se za obračun zidova uzima visina temena svoda.

Ispadi i udubljenja (špalete, niše i slično) obračunavaju se posebno, iako su obrađeni u istoj tehnici kao plafon i zidovi.

Izvor: Foto: Profimedia

Zidovi stepenišnih i sličnih prostorija mere se u celoj visini od najnižeg nivoa poda do najviše granice plafona (zida) ako podnožje zida nije više od 25cm. Ukoliko se u takvom prostoru na zidovima nalazi podnožje obrađeno od drugog materijala, visine veće od 25cm, od ukupne visine zida odbija se zbir visina podnožja, umanjen za 20%.

Povezane vesti

Dekorativna obrada ili ukrasno slikanje plafona, svodova i zidova prostorija obračunava se paušalno, po komadu ili po jednom poslu.

Otvori veličine do 3m2 ne odbijaju se od izmerene površine. Za veće otvore odbija se razlika veća od 3m2. Kao otvori smatraju se prozori, vrata, ugrađeni ormani, pregrade i sl.

Tekst / izvor: Siniša Vučković

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...