Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti

KAD ESTROGEN I PROGESTERON NE FUNKCIONIŠU DOBRO: 16 znakova koji ukazuju na poremećaj hormona

Autor Marija Micanovic
Autor Marija Micanovic

Telo nam šalje signale kad hormoni ne funkcionišu dobro. Evo koji su to simptoni koji ukazuju na hormonalni disbalans...

Izvor: Foto: Profimedia

Između 40% i 60% žena u zapadnom svetu pati od predmenstrualnog sindroma. Osim toga, ogroman broj žena pati od niza problema koji su povezani s ranom menopauzom.

Povezane vesti

Nešto ozbiljno se događa. Postoje čvrsti dokazi da celi niz faktora iz našeg života utiče na balans hormona u organizmu koji je neophodan za zdravlje.

Prema istraživanjima, mnoge žene u svojim 30-im godinama (ponekad čak i pre) povremeno ne ovuliraju tokom menstrualnog ciklusa. Bez ovulacije ne stvara se corpus luteum (žuto telo) koje luči hormon progesteron.

Zbog nedostatka ovog hormona u ženskom organizmu narušava se prirodna ravnoteža estrogena i progesterona. Dominacija estrogena nad progesteronom povlači za sobom niz problema.

Simptomi nedostatka progesterona su:

 • opadanje kose
 • hronični umor
 • talasi vrućine, nesanica
 • neredovna menstruacija, neplodnost
 • urogenitalne infekcije
 • dobijanje na težini, potreba za slatkišima
 • usporeni rad metabolizma
 • glavobolja i migrena
 • promene raspoloženja, iritabilnosti, depresija, napadi panike
 • vrtoglavica, loša koncentracija, zaboravnost
 • smanjen libido
 • inkontinencija (povremeno „bežanje" mokraće)
 • palpitacije (preskakanje srca)
 • rak materice, policistični jajnici, miomi
 • osteoporoza
 • gubitak koštane mase

Ako imate 3 ili više od ovih simptoma postoji velika mogućnost da je balans estrogena i progesterona u vašem organizmu poremećen. Progesteron je usko povezan sa stresom. Stres i loša ishrana mogu da promene ovulaciju. Kada ovulacija izostaje, u organizmu nastaje manjak progesterona. Zbog nedostatka progesterona smanjuje se stvaranje antistresnih hormona.

Nedostatak antistresnih hormona još više pogoršava stres koji ponovno uzrokuje izostanak ovulacije. Na takav način se stvara začarani krug. Disbalansu estrogena i progesterona u organizmu doprinosi i svet u kojem živimo.

Okruženi smo mnoštvom naftnih derivata. Oni se nalaze u vazduhu, hrani i vodi, uključujući pesticide i herbicide, proizvode od plastike i poliklorirane bifenile.

Ove supstance sadrže lažni estrogen - takozvani xeno-estrogen - koji se lako apsorbuje i taloži u masnim tkivima. Na primer, često konzumiranje gaziranih napitaka iz plastičnih boca može prouzrokovati dominaciju estrogena u organizmu. Xeno-estrogen je vrlo teško izbaciti iz organizma. Ova hemikalija, iako je strana našem telu, oponaša estrogen i upliće se u prirodnu biohemijsku aktivnost organizma.

Povezane vesti

Opširna istraživanja, koja se trenutno provode u svetu, razotkrivaju ozbiljnost situacije koju su uzrokovali pseudo-hormoni. Otkrivena je 51 vrsta xeno-hormona svaki od kojih je sposoban da izazove brojne probleme u organizmu. Pseudo-hormoni štete ne samo ženama. Nedavna otkrića svedoče o tome da se proizvodnja spermatozoida kod muškaraca u zadnjih 70 godina smanjila za 50 odsto.

Ovu činjenicu povezuju s lažnim hormonima, koji takođe mogu uzrokovati rak prostate i dojke, genitalne deformitete te neurološke poremećaje. Pravilna dijagnoza je ključna za rešavanje bilo kojeg zdravstvenog problema. Ako imate simptome hormonskog poremećaja, obratite se lekaru (hormoni su komplikovana stvar, a osim toga mnoge bolesti imaju slične simptome).

Pre nego što započnete lečenje konvencionalnim ili alternativnim metodama, morate tačno znati što se događa u vašem organizmu. Najčešće će doktor da vas sasluša o simptomima i predložiće da napravite analizu krvi da bi ustanovili razmeru hormona u organizmu.

Ako naiđete na nerazumevanje lekara (što se često događa), budite uporni i nastojte da vam da uput za ispitivanje hormona. Konvencionalno lečenje hormonskih poremećaja uključuje hormonsko lečenje nadoknadom sintetičkim hormonima koje ima veliki rizik za zdravlje. Objavljena je studija prema kojoj je otkriveno da redovna upotreba sintetičkih hormona uzrokuje kardiovaskularne bolesti, rak i smrtnost kod žena.

Povezane vesti

Zbog toga u zadnje vreme sve više žena traži prirodno rešenje tegoba povezanih sa predmenopauzom (perimenopauzom) i menopauzom.

Alternativno lečenje hormonskih poremećaja najpre uključuje analizu i kompletno poboljšanje kvaliteta života.

Pravilna prehrana, vežbanje, izbegavanje stresa i odmor čine čuda kada je reč o hormonima. Kao što smo već spomenuli, dva osnovna razloga hormonskih poremećaja su stres i ishrana, zbog toga preporučujemo da glavnu pažnju usmerite na to. Osim toga, dostupne su prirodne kreme s prirodnim progesteronom, koje mogu pomoći kod manjka progesterona u organizmu.

Uobičajeni sastojci takvih krema su soja i divlji yam. Kod hormonalnih poremećaja mogu se koristiti i dodaci prehrani na bazi mace, konopljike, sibirskog ginsenga, sladića, poljske preslice i kineske anđelike.

Izvor: Prilagođeno sa Alternativa za vas

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...