Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti

MOĆNA SMOLA RAVNA ZLATU: kako tamjan leči i dušu i telo (POSTNATALNA DEPRESIJA, STRES, ASTMA, BRONHITIS)

Autor Violeta Vasiljevic
Autor Violeta Vasiljevic

Tamjan je vrsta mirišljave smole koja se dobija od azijskih i afričkih stabala Boswellia. Karakterišu ga brojne lekovite moći, a izuzev crkvenih obreda paljenja, njegova upotreba na Zapadu je vrlo retka.

Izvor: Foto:Profimedia

Tamjan, odnosno eterično ulje tamjanovac ima pozitivne karakteristike na ljudsko telo, a koristi se u kozmetici, aromaterapiji, religijskim obredima te u lečenju već 5.000 godina. 

U ajurvedi nalazi primenu kao lek protiv artritisa, služi za ubrzano zaceljivanje rana, ženske hormone dovodi u ravnotežu i štiti od infekcija. U Egiptu su se uz pomoć tamjana balzamovala tela, te nije čudo što je njegova cena bila ravna ceni zlata. 

"Činjenica da je tamjan i njegova upotreba starija od pisanih podataka, govori sasvim dovoljno o važnosti te smole, odnosno eteričnog ulja. Zbog njega su se vodili ratovi, kriza je zahvatala države zbog ekonomskog značaja "znoja bogova" kako su tamjan zvali Egipćani," započinje priču aromatereapeut Saša Radulović. 

Povezane vesti

Tamjan smanjuje upale u organizmu

Na Zapadu je tamjan najpoznatiji po svojim protivupalnim svojstvima, koje zahvaljuje aktivnim sastojcima kao što su seskviterpeni ugljenoovodonici, monoterpeni, diterpeni i bosvelijske kiseline.

"Tamjan usporava i produbljuje disanje, što ga čini idealnim saveznikom u postizanju harmonije uma i tela, te umirenju prenapregnutog nervnog sistema," kaže Saša Radulović. Njegova protivupalna svojstva korisna su i kod održavanja zdravlja usne šupljine. Na Bliskom istoku ljudi imaju običaj da žvaćui smolu tamjana jer ova aktivnost poboljšava zdravlje zubi i desni i sprečava nastanak infekcija. Tamjan poboljšava i cirkulaciju krvi, koristan je u regulisanju simptoma Chronove bolesti i lečenju različitih cista.

Antikancerogena svojstva tamjanovca 

"Destilacijom vodenom parom oleorezina dobija se eterično ulje tamjanovca visokog udela monoterpena koji su, na međunarodnom simpozijumu aromaterapeuta u San Francisku 2015. godine, bili istaknuti kao antikancerogeni jedinjenja u eteričnim uljima," ističe Radulović. Neka istraživanja pokazala su da tamjan može da pomogne u lečenju određenih vrsta karcinoma kao što je rak bešike, tumor na mozgu i maligni melanom. 

Povezane vesti

Kakav tamjan odabrati? 

Tamjan se može naći u različitim oblicima, a nabavlja se u prodavnicama zdrave hrane i biljnim apotekama. Smola se najčešće uvozi iz Indije i koristi se za lečenje nekih bolesti.

Ukoliko pomešate smolu sa 80% alkoholom pripremićete potentnu tinkturu. Tu su i razna ulja, kreme, mirisni štapići, te kapsule za unutrašnju primenu. 

"Moderna fitoaromaterapija najviše pažnje poklanja eteričnim uljima, koja su izrazito botanički složena, a najkvalitetnije smole dolaze iz Omana i Somalije," tvrdi Radulović. Eterično ulje tamjanovca koristi se za inhalacije, masaže i kupke koje smanjuju posledice stresa, napetosti i depresije. Na našem tržištu u ponudi je arapski tamjanovac i sveži indijski tamjanovac. 

"Eterično ulje tamjanovca preporučujem za tretiranje širokog spektra disajnih infekcija, astme i bronhitisa, negu kože u kombinaciji s biljnim uljem ploda divlje ruže, stanje izraženog stresa i postnatalne depresije. Laici tamjan mogu uvesti tamjan u svoje domove kroz mirisno isparavanje smole," zaključuje Saša Radulović.

Izvor: Zadovoljna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...