Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vežbe

Joga za početnike: pretklon leči glavobolju

Autor Milica Gudzulic
Autor Milica Gudzulic

Ovaj položaj u jogi predstavlja, zapravo, pravilno izveden pretklon - naučićete ga lako, a kao efikasan lek izvodićete ga kad god glavobolja zakuca na vrata...

Izvor: Foto: Shutterstock

Evo kako pravilno uraditi preklon u sedu, odnosno paschimottanasanu.

Sedite na pod sa zadnjicom oslonjenom na ćebe smotano u valjak. Noge ispružite ispred tela. Vrhovima peta snažno uprite o pod. Lagano se zaljuljajte, i oslonite na levu stranu zadnjice, a desnu stranu zadnjice pogurajte unapred, klizeći desnom rukom prema peti. Ponovite sve i s drugom stranom.

Nežno pritisnite natkolenice o pod. Deo neposredno iznad kolena pritisnite dlanovima ili vrhovima prstiju na dole. Iz tog položaja, sagnuti u ravni s kukovima, podižite grudni deo prema plafonu, dok natkolenice ostaju pritisnute na pod. Privucite prepone ka karlici. Udahnite zadržavajući trup izvučen unapred, paralelno iznad kukova, i ne lomite se u struku. Izvucite trticu od karlice. Ako možete, uhvatite ivice stopala rukama, palčevima ispred nožnih prstiju, i ostanite tako čvrsto "opasani".

Pazite da vam laktovi ostanu ispruženi. Kad mislite da ste spremni da idete dalje, ne spuštajte se u prednji naklon svom snagom. Zadržite se u položaju u kojem su ruke na stopalima i uvek nastojte da držite ispružen torzo i podignutu glavu. Ako stopala držite samo ispružena, savijte laktove i podignite ih iznad kolena. Ako stopala držite rukama, izvucite zzglobove i ispružite ruke ravno. Bedrima prvo približite donji deo trbuha, zatim gornji, pa rebra i na kraju spuštajte glavu. Sa svakim udisajem podignite i nežno istegnite trup, a sa svakim izdahom malo ga opustite i savijte na dole. Na taj način torzo se pomera i isteže gotovo neprimetno, zajedno s disanjem.

Pokušajte možete li da izvučete ruke napred ispred stopala na pod. U krajnjem položaju ostanite od minut do tri. Kad se podižete, najpre podignite prsa od bedara i ispravite laktove ako su savijeni. Udahnite i podignite torzo tako da istovremeno gurate trticu prema karlici.

Izvor: Sensaklub.hr

VIŠE: Joga za početnike: položaj "mrtvog" tela za potpuno opuštanje

VIŠE: Joga za početnike: uvrtanje u ležećem položaju smanjuje napetost

VIŠE: Joga za početnike: uvrtanje kičme skida masne naslage oko struka

VIŠE: Joga za početnike: pregib napred za divan ten i zategnut stomak

VIŠE: Joga za početnike: položaj sveće za harmoniju čitavog organizma

Tagovi

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...