Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vežbe

Vežbe kod kuće za celo telo

Autor Ana Dodig
Autor Ana Dodig

Od danas prestanite sa izgovorima! Ako nemate vremena za odlazak u teretanu, probajte da vežbate bar pola sata kod kuće - smanjićete stres, utrošiti višak kalorija i postati vitalniji...

Izvor: Foto: Shutterstock

Koliko ste puta pročitali kako je veoma zdravo vežbati i biti aktivan? Dokazano je kako bilo kakva fizička aktivnost podstiče niz pozitivnih učinaka: smanjuje stres, angažuje velike mišiće, troši kalorije, poboljšava stanje i kapacitet kardiovaskularnog sistema (povećava broj otkucaja srca, krv brže teče, pa venski sistem bolje snabdeva čitavo telo kiseonikom). Ako spadate u grupu ljudi koji nemaju vremena ili volje da redovno odlaze u teretanu, na aerobik ili jogu, potrudite se da kod kuće barem pola sata svaki dan aktivno vežbate.

Ako svakodnevno kombinujete polusatno hodanje sa vežbanjem u stanu 2-3 puta nedeljno po pola sata, dobit za psihofizičko zdravlje je neprocenjiva. Iako mnogi vežbanje uz TV smatraju dobrim, pokušajte da vežbate samo uz muziku. Ako se usredsredite na muziku i telesnu aktivnost, postići ćete bolju psihofizičku relaksiranost. Joga, pilates i sve kombinacije mentalnog i telesnog vežbanja preporučuju se svima koji žele da smanje nivo stresa, a isti učinak postići ćete kombinacijom aerobik vežbi 10-15 minuta dnevno s nekom od metoda relaksacije, meditacijom ili tehnikama disanja, na primer.

I seks održava kondiciju!

  • najmanje tri puta nedeljno jutarnjeg seksa poboljšava rad srca i smanjuje opasnost od infarkta
  • poboljšava cirkulaciju, održava krvni pritisak, jača imuni sistem
  • trenutak pre orgazma telo preplavi hormon endorfin koji je prirodni lek protiv bolova 
  • od estrogena kosa postaje sjajnija, a koža mekša 
  • seks čisti kožu od akni i sagoreva više kalorija nego trening!

Zagrevanje

Trening kod kuće je najjeftiniji, jer vam za njega nisu potrebne nikakve sprave iz prodavnice. Dovoljan je mekani peškir ili ćebe, kao i maštovita „sprava“ na kojoj ćete vežbati - mogu da posluže stolice, sto i flaše vode umesto tegova. Svako vežbanje obavezno započnite zagrevanjem. Na primer, krenite s laganim hodanjem u mestu, zatim trčite u mestu pa pređite na skokove tipa „step aerobik” i sl. Nakon toga razgibavajte sve zglobove - radite kružne ili polukružne pokrete, najbolje od vrata, preko ramena, pa sve do stopala. Posle razgibavanja započnite statičko istezanje u kojem svaki pokret morate da zadržavate oko 15 sekundi. Neka zagrevanje traje od 12 do 15 minuta.

Zašto je važno istezanje tela

Istezanje je važna veza između „sedećeg” i aktivnog načina života; održava gipkost mišića, priprema nas za kretanje i pomaže da lakše i bez posledica podnosimo svakodnevne promene telesnog stanja, od potpune neaktivnosti do intenzivne aktivnosti.

Svaki veći napor trebalo bi da započnete istezanjem tako da se telo prvo malo istegne i vrati iz nepovoljnog položaja uslovljenog dnevnim obavezama i načinom obavljanja posla. Možete i ležeći ili stojeći da se istežete, a za početak stanite na vrhove.

Za čvrste bokove i zadnjicu

Čučnjevi su izvrsni za jačanje bokova, mišića zadnjice i bedara. Možete da ih radite na dva načina, uz pomoć stolice.

Prva vežba: stanite tako da ste leđima okrenuti čvrstoj stolici, nogu raširenih u širini ramena. Ispružite ruke, a gornji deo tela lagano nagnite unapried.Brojeći do četiri, polako se spuštajte na stolicu (kao da želite da sednete), ali nemojte to da uradite. Zadržite se sekundu u tom položaju. Polako se vraćajte u početni položaj brojeći do dva. Vežbu ponovite u dva seta od po deset čučnjeva, uz jednominutnu pauzu.Pazite na uspravno držanje, a kolenima ne prelazite nožne prste pri spuštanju.

Druga vežba je da se umesto sedanja na stolicu pridržavate rukama za njenu ivicu naslona i lagano spuštate do poda.

Aerobik je savršen za kućno vežbanje – možete ga raditi i bez sprava, sa ili bez muzike i teško da može da vam dosadi.

Vežbajte uz muziku! 

Ako se usredsredite samo na muziku i telesnu aktivnost, postići ćete bolju psihofizičku opuštenost. I ovu vežbu ponovite u dva seta.

Tagovi

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...