Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Salmonela, trihineloza, leptospiroza: kojih infekcija zaista treba da se plašimo

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Infekcije - virusne i bakterijske, u organizam najčešće unesemo prljavim rukama ili hranom! Povišena temperatura, bolovi u stomaku, proliv... pročitajte koje simptome ne smete ignorisati i kako treba da se štitite od zaraze.

Izvor: Foto: Profimedia

Bakterijama naročiito pogoduju letnje, visoke temperature kada za samo sat - od jedne, nastane ih više miliona. Međutim, opasne infekcije mogu se raširiti i u drugim godišnjim dobima. Pročitajte kako do zaraze može doći i kako da se od nje zaštitite.

Dr Mijomir Pelemiš, direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti, kaže za RTS da su infekcije nezgodne jer nastaju veoma brzo, pacijentima treba brzo da se pomogne, neke od njih mogu dovesti do ozbiljnih poremećaja opšteg stanja i do teških zapaljenja mozga kada se radi o virusnim infekcijama, prenosi portal RTS 18. avgusta 2014. godine.

Za šest meseci zabeleženo je oko 8.000 crevnih zaraza, a leto pogoduje i infekcijama koje prenose glodari i krpelji poput - mišje groznice i lajmske bolesti. A poslednja tri meseca pretile su nam teške crevne infekcije, leptospiroza, žutica, groznica Zapadnog Nila. Čak i njihova epidemija.

Prema rečima Bojane Grgić, epidemiologa Instituta "Batut", u toku 2014. godine bilo je vrlo malo obolelih od groznice Zapadnog Nila, a čak je zabeležen i pad broja obolelih od hepatitisa A i to za trećinu u odnosu na prošlu godinu, kada je od žutice bolovalo 146 ljudi. Dobra vest je i da je obolelih od groznice Zapadnog Nila čak 30 puta manje. Međutim, broj obolelih od salmonele nije se smanjio u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu. Zabeleženo je oko 700 slučajeva. 

Kako se navodi na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, salmoneloze su najzastupljenije na području glavnog grada.

Ove infekcije izazivaju bakterije - salmonele koje su otporne u spoljnoj sredini. Do sada je poznato više od 2.200 serotipova salmonela. Klinički se ispoljavaju sa povišenom telesnom temperaturom, bolovima u trbuhu, prolivom, a ponekad i povraćanjem. Mogu da se ispolje u teškom obliku, a kod srednje teških slučajeva simptomi se gube od 2 do 5 dana. Salmoneloza može da se ispolji i u obliku lakog oboljenja. Zbog toga tačan uvid u morbiditet od salmoneloza nije poznat jer oboleli sa lakšom kliničkom slikom se ne javljaju lekaru i ne registruju.

Domaći recept za bolje pranje voća i povrća pročitajte ovde.

Trihinelozu izaziva parazit Trichinella spiralis. Karakteriše se povišenom telesnom temperaturom, gastrointestinalnim poremećajima, bolovima u mišićima, otokom lica, a naročito očnih kapaka. Kod obolelog uzročnik može da izazove komplikacije na srčanom mišiću, plućima i mozgu. On može da bude uzrok ne samo dugotrajnoj smetnji već i smrti. Kao parazit larva Trichinella spiralis živi u mišićima divljih i domaćih životinja. Čovek se zarazi kada pojede nedovoljno kuvano ili nedovoljno pečeno meso ili proizvode od mesa sušenih na dimu, životinja zaraženih larvama. Glavni izvor zaraze za čoveka je meso domaće svinje u kome se nalaze larve Trichinella spiralis.

Leptospiroze su akutne, subakutne i hronične zarazne bolesti životinja i ljudi prirodno žarišnog karaktera. One se mogu sa životinja preneti na čoveka posredno i neposredno. Izazivač leptospiroza je bakterija - leptospira sa većim brojem patogenih serotipova iz grupe Leptospira interrogans od kojih je kod nas registrovano sedam. One mogu da budu patogene za životinje i ljude. Rasprostranjene su u celom svetu, a posebno im pogoduju priobalja i slivovi velikih reka. Leptospiroze kod čoveka su kratkotrajna akutna oboljenja sa manje-više karakterističnom kliničkom slikom i dobrim ishodom. Beleže se i teža oboljenja sa oštećenjem jetre i bubrega koja se mogu završiti i smrtnim ishodom. Ljudi se najčešće inficiraju preko kontaminirane sredine i direktnim kontaktom sa inficiranim životinjama, njihovim izlučevinama i proizvodima.

Epidemiolozi upozoravaju da je prva barijera za sprečavanje stomačnih infekcija obavezno kuvanje jaja i mesa, dobro pranje voća i povrća kao i temeljno  pranje ruku.

Kako da temeljno operete ruke, kao medicinski radnici, pročitajte ovde.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...