Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Analiza krvi i urina: kako da sami protumačite laboratorijske rezultate

Autor Spomenka Maric
Autor Spomenka Maric

Kada dobijete rezultate krvi i mokraće, a nemate vremena da istog trenutka odnesete lekaru da ih protumači, pogledajte kako sami možete saznati šta je sa vašim organizmom. Poseta lekaru je i nakon pročitanih rezultata obavezna!

Izvor: Foto: Profimedia

Laboratorijske analize krvi i urina trebalo bi da se obave jednom godišnje. One su važne jer daju uvid u zdravstveno stanje, a doktoru pomažu da lakše uspostavi dijagnozu i pravilno usmeri tok lečenja, pišu Novosti 2. oktobra 2014. godine

Osnovna analiza krvi koju vam doktor prepisuje da uradite obuhvata: krvnu sliku, sedimentaciju, glukozu, ureu i kreatinin, transaminaze, lipidni status, a po potrebi, radi se i gvožđe, hormoni štitne žlezde, tumor markeri.

Leukociti(WBC), eritrociti (RBC) i trombociti (PLT) vade se kod sumnje na anemiju (malokrvnost), bakterijsku i virusnu infekciju, kao i kod hematoloških oboljenja, poput leukemije i drugih bolesti krvi. Leukociti ili bela krvna zrnca su važni za odbranu organizma. Ukoliko je njihova vrednost na donjoj granici, postoji opasnost od eventualnih virusnih ili bakterijskih infekcija. Povećanje broja leukocita pokazuje da je infekcija u organizmu prisutna. Eritrociti ili crvena krvna zrnca sadrže hemoglobin za koji se vezuje kiseonik neophodan za disanje tkiva. Hemoglobin putem krvi, zapravo, transportuje kiseonik po celom organizmu. Manjak eritrocita takođe može da bude znak prisutne infekcije, ali i anemije.

Trombociti (PLT) , odnosno krvne pločice važne su za koagulaciju krvi, a posebno bitne ukoliko se planira određena operacija. Smanjene vrednosti obično se javljaju kod hepatitisa C, malignih oboljenja i za vreme primene hemioterapije.

Normalna vrednost eritrocita: 3,8 - 5,8 xE12/1

Normalna sedimentacija eritrocita: 2-12 mm/h mm/2h

Normalna vrednost leukocita: Odrasli 3,8 - 10; Deca 5 - 13xE9/l

Normalna vrednost trombocita:150-400 xE9/l

Sedimentacija predstavlja brzinu taloženja eritrocita, odnosno crvenih krvnih zrnaca. Ona pokazuje, da li postoji zapaljenski proces, ali ne i gde tačno u organizmu. Ponekad sedimentacija može da bude i mirna, ali to ne znači da zapaljenskog ili nekog drugog procesa nema. Veoma povećana (trocifrena) sedimentacija, u odnosu na normalnu vrednost, uvek predstavlja ozbiljan znak.

Glukoza ili šećer skoro uvek se vezuju za dijabetes. Ovde i najmanje povećanje vrednosti glukoze treba shvatiti ozbiljno. Pouzdan parametar je HBA1c koji pokazuje prosečnu vrednost glukoze u poslednja dva do tri meseca i ne zavisi od trenutnog unosa hrane. Njegovo povećanje znači da je velika verovatnoća da je pacijent dijabetičar.

Urea i kreatinin su obavezni deo rutinskog skrininga. Neretko se dogodi da „apsolutno zdrava“ osoba, nakon laboratorijskog ispitivanja završi na hemodijalizi, a da prethodno ni jednim znakom ili simptomom nije upozorena na ozbiljan problem sa bubrezima. Vrednost uree zavisi i od unosa tečnosti. Njena vrednost može da poraste i ako organizam nema dovoljno vode.

Urea - normalna vrenost: 1,7-8,3 mmol/l 

Kreatinin - normalna vrednost: muškarci 62-106; žene 44-80 umol/l

Na sledećoj strani pročitajte kako da protumačite i ostale laboratorijske rezultate.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...