Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

DA LI OSEĆATE DA VAS BOLI SVAKA KOST I MIŠIĆ: evo ko je najviše ugrožen da oboli od fibromijalgije

Autor Marija Ivosh
Autor Marija Ivosh

Fibromijalgija je teška bolest koja više pogađa žene nego muškarce, a evo koji su simptomi.

Izvor: Foto: Profimedia

Fibromijalgija je bolest koja se ispoljava kao hroničan bol u celom telu koji je često nepodnošljiv, a evo ko je najviše ugrožen, piše Lepa & srećna.

Ova uporna bolest javlja se zbog promena određenih hemikalija u mozgu, pa nervni sistem ne obrađuje pravilno poruke o bolu. Zato pacijenti osećaju da ih boli svaki deo telo, iako su im organi zdravi. Ovo oboljenje uglavnom se javlja nakon što pacijent preživi veliki stres, na primer smrt bliske osobe. Međutim, istraživanja dokazuju da su ovom oboljenju za 7 puta više podložne žene u odnosu na muškarce.

Simptomi fibromijalgije se razlikuju od pacijenta do pacijenta, ali se najčešće javlja ničim izazvan bol koji se širi po celom telu, a uglavnom počinje od vrata ili leđa. Bol je kontinuiran, samo je nekad jači, tup ili slabiji. Takođe, pacijenti su osetljivi po celom telu, pa svaki dodir za njih može biti bolan, a javljaju se i umor, glavobolja i teškoće u kognitivnim funkcijama. Trenutno ne postoji način da se fibromijalgija leči, već lekari prepisuju terapiju koja može da ublaži simptome.  

PROČITAJTE JOŠ:

SA ŽIGOM HEMIJE, OVO JE VOĆE NAJVIŠE OTROVANO PESTICIDIMA

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK KOSTIJU

OVAJ VITAMIN SPREČAVA RAK, A MNOGIMA NEDOSTAJE

Izvor: Foto: Profimedia

OVO VOĆE SMANJUJE RIZIK OD KANCERA PROSTATE: nećete verovati koja namirnica sprečava opaku bolest

Kancer prostate se uglavnom razvija sporo i često ne daje nikakve simptome, a evo koje voće pomaže da sprečite nastanak ove bolesti, piše Lepa & srećna.

Tek kad tumor postane dovoljno veliki i počinje da ugrožava mokrenje, onda se pacijenti javljaju kod lekara za pomoć. Međutim, najnovija japanska istraživanja pokazuju kako paradajz značajno smanjuje rizik od razvoja tumora u prostati.

Paradajz sadrži likopen, antioksidant koji sprečava rast i pojavu tumora. Takođe, postoji razlika u tome kako koristite paradajz. Likopen je čvrsto vezan za zidove ćelije, tako da se mala doza dobija iz sirovog paradajza. Organizmu obezbeđujete više likopena ukoliko skuvate ili sušite paradajz. Kako biste smanjili rizik od kancera prostate, stručnjaci ističu da treba više da vežbate i izgubite višak kilograma ukoliko ste gojazni.

PROČITAJTE JOŠ:

KAKO DA ZNATE DA LI VAŠEM TELU NEDOSTAJE VITAMIN C

LJUTA PAPRIKA LEČI BOLOVE KOJI MUČE POLA SRBIJE

FARBANJE JAJA ZA USKRS: KAKO DA NAPRAVITE HIT MOZAIK JAJA (VIDEO)

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...