Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

ŠOKANTNO OTKRIĆE! KAKO VODA OBARA VISOK PRITISAK: najviše Srba boluje od hipertenzije, a evo kako voda može da pomogne

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Kad srce počne da ubrzano kuca zbog suženih krvnih sudova, pomozite mu - čašom vode!

Izvor: Foto: Shutterstock

Visok pritisak muči najviše pacijenata u Srbiji, a desetine hiljada ljudi zbog hipertenzije pije lekove svakog dana, piše Lepa & Srećna.

Međutim, sitne promene u životnom stilu mogu da ublaže simptome. Jednostavan način da se pritisak dovede u normalu jeste da pijete odgovarajuću količinu vode. Naime, hipertenzija zapravo znači povećan pritisak u krvnim sudovima i vitalnim organima, uključujući i srce i pluća. 

Ako nema dovoljno vode u organizmu, krvni sudovi se sužavaju još više, jer telo pokušava da zadrži tečnost. Zato i srce pumpa sve jače, jer se trudi da dopremi kiseonik do različitih delova tela. 

Bolja hidratacija pomaže organizmu da se izbori sa ovakvim stanjem, a da biste bili sigurni da unosite dovoljno tečnosti, i to - ravnomerno - potrudite se da od jutra do večeri popijete 5 flašica od po pola litre vode. Rasporedite ovu količinu na broj sati koliko provedete budni, a ako tokom dana i vežbate ili se pojačano znojite, povećajte dozu ovog dragocenog napitka.

Nećete oboriti pritisak momentalno, ali će uticati na ublažavanje hipertenzije

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Izvor: Foto: Shutterstock

6 STVARI KOJE UZROKUJU VISOK KRVNI PRITISAK: evo koga najviše ugrožava opasna hipertenzija

Visok krvni pritisak ili hipertenzija može da izazove opasna i kobna stanja poput srčanog udara, a evo šta uzrokuje ovu bolest, piše Lepa & Srećna.

Mnogi pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska često ne osećaju nikakve simptome, zato stručnjaci preporučuju da stariji od 40 godina redovno mere krvni pritisak i raspitaju se da li postoje genetske predispozicije za hipertenziju. Stručnjaci ističu da su najčešći faktori za dobijanje visokog krvnog pritiskadijabetes tipa 1 i 2, gojaznost i konzumiranje hrane koja sadrži puno soli.

Takođe, sekundarna hipertenzija uglavnom nastaje zbog bolesti bubrega i neravnoteže hormona. Stručnjaci ističu da treba smanjiti unos soli na 6 g dnevno kako biste smanjili krvni pritisak, da jedete više voća i povrća, budete fizički aktivni i izbegavate alkohol. Preporučuje se da smanjite unos kofeina, ostavite pušenje i najmanje 6 sati provedete u snu svake noći.

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...