Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

KOJE SU NORMALNE VREDNOSTI HOLESTEROLA U KRVI: šta je dobar a šta loš holesterol i zašto su vam povećani trigliceridi

Autor Marija Ivosh
Autor Marija Ivosh

Evo kako utiču dobar i loš holesterol na naše zdravlje i koje su poželjne vrednosti masnoće u krvi!

Izvor: Foto: Shutterstock

LDL holesterol

Uzrok povećanih masnoća u krvi kod više od polovine bolesnika krije se u nepravilnoj ishrani a kod ostalih je odgovoran nasledni faktor. Upravo zahvaljujući genetskom faktoru povišene vrednosti masnoće u krvi detektuju se i kod mršavih osoba. Neosporno je da niži holesterol znači ređe obolevanje od savremenih srčanih bolesti, međutim, postoje neke indicije da izuzetno nizak holesterol takođe može biti štetan.

Holesterol je masnoća koja se normalno nalazi u organizmu i ima veoma važno mesto u njegovom funkcionisanju. On je važan sastojak svake ćelije u organizmu, sastavni deo muških i ženskih seksualnih hormona, hormona nadbubrežne žlezde i vitamina D kao i žučnih kiselina koje učestvuju u varenju. Organizam sam stvara 70% holesterola a 30% onog koji je u organizmu prisutan vodi poreklo iz hrane životinjskog porekla. U organizmu se stvara u jetri i iz nje se putem krvi prenosi do mesta u organizmu gde je potreban.

PROČITAJTE JOŠ: ALFAALFA: biljka koja pomaže u lečenju dijabetesa, smanjuje masnoće u krvi, štiti od karcinoma i osteoporoze

LDL i HDL holesterol

Holesterol je masnoća rastvorljiva u mastima, a krv se većinom sastoji iz vode tako da su za njegov prenos putem krvi potrebni posebni prenosioci. Oni se nazivaju lipoproteini i, u stvari, su kombinacija masti i proteina. Postoje dve vrste lipoproteina:

LDL holesterol („loš’’) koji prenosi holesterol do ćelije, tkiva i organa

HDL holesterol („dobar’’) skuplja i odnosi višak holesterola nazad u jetru odakle se on izlučuje

Ako LDL holesterola ima u višku on se taloži na zidovima krvnih sudova i nastaje ateroskleroza pa je on zato „loš’’’. Ako HDL holesterola ima više, onda se i holesterol više odnosi i krvni sudovi se „čiste’’ od njega tako da je HDL holesterol „dobar’’. Što je manje LDL holesterola i više HDL holesterola, manji je rizik od razvoja ateroskleroze i njenih komplikacija.

Trigliceridi su masnoće koje unosimo hranom i koje se u našem organizmu nalaze u masnim ćelijama kao skladište energije. Sve što pojedemo više nego što nam treba pretvori se u trigliceride i taloži se u vidu masnih naslaga u organizmu. Kada unosimo manje hrane nego što nam treba, te masne naslage se troše. Zato je, ako su trigliceridi u krvi povišeni, dijeta prvi korak u rešavanju ovog problema.

Koje su to „poželjne” vrednosti masnoće u krvi?

Pre vađenja krvi za analizu nivoa masnoća potrebno je ne uzimati hranu 15 sati pre uzimanja krvi. Poželjan nivo ukupnih masnoća je 5,2 mmol/l, LDL holesterola 3,4 mmol/l, HDL holesterola više od 1,6mmol/l, triglicerida manje od 1,70 mmol/l.

KOJI JE KRITIČAN NIVO HOLESTEROLA? PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANICI!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...