Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

NAUKA DOKAZALA! PRIRODNI LEK JAČI OD FARMACIJE: najbolji lek za kašalj, bol u grlu i zapušen nos

 

Izvor: Shutterstock

Hiljadama godina čovek koristi med za lečenje, jer je poznato njegovo antimikrobno dejstvo kojim suzbija infekcije, piše Lepa&Srećna.

Međutim, dugo se čekalo da naučnici provere njegovo dejstvo na respiratorne organe. Konačno je Univerzitet Oksford završio pregled velike baze podataka napravljene zahvaljujući naučnim studijama i uporedio delovanje meda - kao i preparata u kojima je jedan od sastojaka - sa farmaceutskim proizvodima.

Pokazalo se da je med jači od većine antihistaminika, sredstava za iskašljavanje (kod zrelog, produktivnog kašlja) ili umirivanje (kod suvog, nadražajnog kašlja), pa čak i od lekova protiv bolova.

Najviše med pomaže tako što smanjuje učestalost kašlja, kao i jačinu, a tegobe pacijenata skraćene su za dva dana u poređenju s onima koji nisu uzimali med.

Efekti su vidljivi kod pacijenata svih uzrasta. S obzirom na to koliko je med jeftiniji od raznih lekova i koliko su isključene brojne neželjene nuspojave, u svakom domaćinstvu je ovaj zdravi slatkiš više nego dobrodošao.

Istraživači Medicinskog fakulteta u Oksfordu čak ističu da bi uvek radije preporučili med nego antibiotik, koji je za ovakve infekcije gornjeg respiratornog trakta - kašalj, kijavica i bol u grlu - potpuno nepotreban.

Da podsetimo, u više od 40 odsto slučajeva, lekari prepišu antibiotik kad on uopšte nije potreban!

Kako istraživači navode u članku objavljenom 20. jula 2020. godine, treba obratiti pažnju i na činjenicu da nije svaki med isti i da je reč o vrlo kompleksnom proizvodu prirode.

Izvor: Lepa&Srećna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...