Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

PRVA MENSTRUACIJA POSLE POROĐAJA: iskustvo koje me je uplašilo i zabrinulo

Izvor: Shutterstock

"Prošla sam kroz toliko psihičkih i fizičkih promena tokom trudnoće, da mi se činilo da sam iskusila sve", priča naša sagovornica Dragana M. koja nam se obratila za savetstručnjaka s kojima Lepaa&Srećna ima redovne konsultacije o aktuelnim medicinskim temama.

"Međutim, ono što sam doživela posle porođaja me je vrlo neprijatno iznenadilo, tim pre što su moje dve najbolje drugarice imale potpuno drugačije iskustvo.

Prva od njih, inače moja kuma, mesecima posle porođaja nije dobila menstruaciju, a druga jeste relativno brzo ali nije imala nikakvih komplikacija. Ciklusi su joj bili kratki, krvarenje relativno oskudno i nije imala nikakvih bolova.

Zato je moja prva menstruacija nakon rođenja deteta došla kao pravi šok. Imala sam izuzetno jake bolove, prave grčeve,  a krvarenje je bilo toliko obilno da sam prosto uplašila i pitala se šta se dešava", kaže Dragana.

Nije ništa neobično što neke žene dobiju mnogo težu menstruaciju posle porođaja, tvrde naši stručni sagovornici.

Najčešći razlog bude u tome što u uterusu ostaje veća površina sa koje se skida površinski sloj prilikom menstruacije.

Naravno, ne smeju se u startu isključiti i neki drugi uzroci  kao što su možda polipi ili adenomijaze, tj zadebljanje zida uterusa ali su to promene koje se mogu regulisati minimalnoinvazivnim zahvatima.

Ne treba da čudi ni to što su Draganine drugarice imale drugačije iskustvo.

Kod nekih žena, tvrde lekari, posle porođaja može doći do lakšihmenstruacija, obično ako se vrate na kontraceptivne pilule. Kod onih koje nastave da doje, menstruacija se neće vratiti neko vreme.

Ipak, objašnjavaju ginekolozi, već za nekoliko meseci, sve će se vratiti na "normalu", a to je - zapravo - ono što je za svaku konkretnu ženu bila uobičajena menstruacija. Zato nemojte da vas ove promene brinu previše, a za svaki slučaj se konsultujte i sa svojim ličnim ginekologom.

Takođe, nemojte se ustručavati da otvoreno govorite o svojim tegobama. Upravo je kompanija Libresse pokrenula globalnu kampanju kako bi sve nas podstakla da razmenimo iskustva, da vidimo da u nekim situacijama i te kako imamo sličnosti a da ni razlike ne treba da nas brinu.

Izvor: Promo

Na sajtu Lepa&Srećna nema tabu tema kad su u pitanju vaše tegobe, strepnje, intimni problemi! Tu smo za vaše priče i kad one govore o periodima krize i brige ali i za one o snazi i prevazilaženju izazova.

Sve su to #pričeiznutra, ili kako kaže slogan Libress kampanje #wombstories.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...