Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZDRAVA ŽENA ZDRAVO DRUŠTVO

Digitalna konferencija Zdravlje žena Srbije Lepa&Srećna powered by Dunav Osiguranje

Izvor: Uroš Arsić i Stefan Stojanović

Magazin „Lepa i Srećna” organizovao je 15. oktobra 2020. godine u hotelu „Mona Plaza” tradicionalnu konferenciju posvećenu ženskom zdravlju, pod pokroviteljstvom „Dunav osiguranja” i uz podršku Ministarstva zdravlja. Ove godine zbog pandemije konferencija je održana onlajn, a svi učesnici poslali su jasnu poruku – da je preventiva put do zdravlja i da bez zdrave žene nema zdravog društva.

Na samom početku, prisutnima se obratila glavna i odgovorna urednica magazina Lepa i Srećna, Žaklina Milenković, koja se zahvalila svim učesnicima konferencije i istakla da se ove godine ovaj tradicionalni događaj magazina Lepa i Srećna održava online zbog pandemije koronavirusa.

„Uspeli smo da okupimo eminentne stručnjake iz kliničkih centara iz Beograda, Niša i Novog Sada, a ove godine fokus nam je na najčešćim ženskim oboljenjima, njihovoj prevenciji, reproduktivnom zdravlju, ali i aktuelnoj pandemiji koronavorusa. Zahvaljujem se ministarstvu zdravlja koje je prepoznalo značaj konferencije i pružilo nam značajnu podršku.”

Konferenciju je otvorio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Mirsad Đerlek, koji je istakao da je ova tematika veoma značajna za društvo i dodao kako je siguran da će razmena vrednih iskustava i zaključci koji budu doneti doprineti unapređenju zdravstvene zaštite žena u našoj zemlji:

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja
Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja
Izvor: Uroš Arsić i Stefan Stojanović

 „U poslednjih nekoliko godina država i Ministarstvo zdravlja uradili su mnogo toga kada je reč o unapređenju zdravlja, ali moramo biti iskreni i priznati da se žene često suočavaju s brojnim izazovima i problemima. Ministarstvo zdravlja daće svoj doprinos da se svi zajedno borimo i dođemo do cilja, a to je unapređenje zdravlja žena u Srbiji”.

PRVI PANEL – Prevencija najčešćih ženskih oboljenja

Eminentni učesnici prvog panela bili su kardiolog Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa, prof. dr Georgina Pudar, specijalista interne medicine i endokrinolog, prof. dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, prof. dr Arsen Ristić, kardiolog, načelnik Odeljenja za srčanu insuficijenciju i pomoćnik direktora Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Srbije. 

Nataša Bašić, direktorka Direkcije za osiguranje kompanije „Dunav”, podsetila je da blagovremena poseta lekaru i dostupnost savremene dijagnostike dobar su put za sprečavanje težih zdravstvenih problema, što sve pruža polisa DZO „Dunav”.

Nataša Bašić, direktorka Direkcije za osiguranje, Dunav Osiguranje
Nataša Bašić, direktorka Direkcije za osiguranje, Dunav Osiguranje
Izvor: Uroš Arsić i Stefan Stojanović

DRUGI PANEL – Reproduktivno zdravlje žena

O ovoj temi govorili su: prof. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica Odeljenja dnevne bolnice GAK Narodni front, dr Naida Stanković, ginekolog, Sandra Bjelac, psihoterapeut i dr Janko Samardžić, klinički farmakolog Medicinskog fakulteta u Beogradu. On je naglasio da dobrovoljno zdravstveno osiguranje može značajno doprineti borbi protiv kancera, kako u smislu finansijske potpore tako i stručne podrške, jer to nije samo medicinski već opšte društveni problem.

Dr Janko Samardžić, klinički farmakolog isped kompanije Dunav Osiguranje
Dr Janko Samardžić, klinički farmakolog isped kompanije Dunav Osiguranje
Izvor: Uroš Arsić i Stefan Stojanović

TREĆI PANEL – Život s koronom

Modeli zemalja koji su se pokazali najuspešnijima u borbi protiv COVID-19

Učesnici su bili prof. dr Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, prof. dr Tanja Jovanović, virusolog, prodekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Radmilo Janković, anesteziolog KC Niš i  mr. ph Milica Nestorović, stručna saradnica za marketing kompanije „Esensa”.

Povodom konferencije Zdravlje žena Srbije, magazin “Lepa & Srećna” i “Dunav osiguranje” organizovali su nagradni konkurs na Instagramu. Pet najkreativnijih odgovora na pitanje: Ko je najvažnija žena u vašem životu i zašto? nagrađeno je polisom individualnog zdravstvenog osiguranja u vrednosti od 150 evra, koja važi 3 meseca i obuhvata 3 lekarska i po 1 laboratorijski i  dijagnostički pregled.

Tekst: Milica Prelević, Vanja Ostojić

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...